Tiny houses worden steeds populairder. In dit artikel leggen we uit wat een tiny house is en waarom het de moeite waard is om daarin te wonen. Verder lees je in dit artikel waar je zeker op moet letten bij de kleine huisjes en welke alternatieven er zijn.
Wat is een tiny house?
Onder een tiny house verstaan we over het algemeen een huis van één verdieping met een oppervlakte van minder dan 50m2. Officieel is er geen maximale grootte waartoe een huis als een tiny house gedefinieerd kan worden. De focus ligt echter op het zo klein mogelijk houden van het huis.
De Tiny House-beweging vindt zijn oorsprong in de VS en is sinds de jaren zeventig op grotere schaal verspreid. Deze trend zet zich steeds meer in Nederland vast, doordat steeds meer mensen verlangen naar een leven met minder consumptie.
-
Wat zijn de voordelen van een tiny house?
Het is niet voor niets dat de woonvorm uit de VS zich nu steeds meer in Nederland vestigt. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen van deze soort woning ten opzichte van regulier onroerend goed:
-
Minimalistisch denken en verbondenheid met de natuur
Dit is één van de belangrijkste redenen waarom mensen in een tiny house (willen) wonen. Door de kleinere woonruimte is er veel minder ruimte voor objecten waardoor het consumentengedrag verandert. De meeste kleine huizen zijn te vinden buiten de grote steden. Door de ligging op het platteland, de minimalistische inrichting en een milieubewuste levensstijl wordt er vaak een zekere verbinding met de natuur gevoeld.
-
Goed voor de natuur
-
Gemakkelijk voor de portemonnee
Het kopen of bouwen van een tiny house is meestal veel goedkoper dan het kopen van een gewoon huis. Bovendien zijn er minder financiële middelen nodig om het interieur te ontwerpen. Ook het onderhoud van een tiny house is relatief goedkoop.
-
Extra flexibiliteit
Met een tiny house creëer je extra flexibiliteit in tegenstelling tot een grote woning. Zo’n mini-woning is sneller te bouwen en in te richten en kan daarom ideaal gebruikt worden als tijdelijk appartement. Mede door de lagere kosten en de kleinere aanschafkosten is het bij uitstek geschikt als vakantie appartement, studenten appartement of tweede huis op het platteland.
De kleine woningen zijn ook uitermate geschikt voor start-ups en kleine bedrijven die weinig geld investeren in kantoorruimte. Afhankelijk van de grootte en veiligheidsmaatregelen kunnen zogenaamde mobiele Tiny Houses ook in het verkeer op een vrachtwagentrailer worden vervoerd en zo naar een nieuwe gewenste locatie worden verplaatst. Zo blijf je ruimtelijk flexibel!
-
Milieuvriendelijke verhuizing naar het tiny house
Duurzaamheid begint niet zomaar bij het wonen in een nieuw minihuis. Commercieel verkrijgbare verhuisdozen zijn vaak niet bijzonder duurzaam, nemen na de verhuizing belangrijke ruimte in de nieuwe woning in en worden daarom helaas zonder rekening te houden met het milieu verwijderd. Om de verhuizing duurzaam te maken kun je het beste gebruik maken van duurzame verhuisdozen. Deze zijn herbruikbaar en kunnen gehuurd worden zodat ze na de verhuizing geen ruimte innemen in de miniwoning.
-
Bouw en aankoop van een tiny house
Het bouwen van een tiny house is meestal gemakkelijker en goedkoper dan het bouwen van een gewoon huis. Toch zijn er bij de planning een aantal zaken waar u op moet letten, zodat het nieuwe minihuis een groot succes wordt!
-
Informatie verzamelen
Hoe een tiny house gebouwd kan worden staat in verschillende handleidingen. Op internet zijn vaak video’s, offertes voor werkplaatsen en bouwplannen te downloaden. Opgemerkt moet echter worden dat op het internet veel verwezen wordt naar Amerikaanse tiny houses. In Nederland gelden andere regels voor de aard, omvang en bouwrechten van kleine woningen. Dit moet zeker van tevoren worden verduidelijkt.
-
Kosten berekening
De kosten van het minihuis kunnen sterk variëren. Afhankelijk van de grootte en uitrusting zijn kosten van rond de 40.000 euro te verwachten. Het hangt er ook van af of u het tiny house zelf bouwt, een afgewerkt huis koopt of er één laat maken door experts conform uw eigen specificaties.
-
Bescherming tegen de kou
Vooral in de winter wordt het snel koud in een tiny house. Voldoende geïsoleerde wanden zijn de sleutel tot een warme leefomgeving, ook in de koude maanden. Ofwel natuurlijke isolatiematerialen, zoals schapenwol, of industrieel vervaardigde materialen, zoals isolatiewol van de ijzerhandel, kunnen hier worden gebruikt. Wat u ook kiest, u dient zich echter te houden aan de vereisten van de Energy Saving Ordinance (EnEv).
-
Zelfvoorzienende voorzieningen
Een van de doelen van een tiny house is om zelfvoorzienend te kunnen leven. Hiervoor kan een fotovoltaïsche installatie worden geïnstalleerd en kan een opvangsysteem voor regenwater worden geïntegreerd.
Belangrijke voorschriften
Het bezitten van een tiny house in Nederland klinkt in eerste instantie eenvoudig, maar er zijn een paar aspecten waarmee u rekening moet houden. Om een tiny house van A naar B over de weg te mogen vervoeren, moet er aan de veiligheidseisen worden voldaan. Dit vereist een beoordeling en goedkeuring van instanties zoals APK.
Ook voor de vestiging is vaak een bouwvergunning nodig. Dit moet zeker van tevoren worden opgehelderd, zodat niets het bouwen of kopen van het tiny house in de weg staat.
Alternatieven voor het tiny house
Wil je niet meteen een minihuis kopen of zelf bouwen, dan zijn er prima alternatieven die ook als tijdelijke oplossing dienen.
Om te testen of de tiny house lifestyle op lange termijn te combineren is met de door jou gewenste manier van leven, bestaat de mogelijkheid om op proef voor korte tijd in een tiny house te wonen. Dit heeft als voordeel dat u kosten bespaart en dat u uw inboedel niet te snel hoeft af te staan. Een verblijf in een minihuisje kan ook prima gecombineerd worden met een vakantiereis naar een andere regio. Als je je oude appartement hebt verlaten voordat je naar het tiny house gaat en nog geen oplossing hebt gevonden voor alle spullen die je niet meer nodig hebt – of in ieder geval voorlopig niet nodig hebt – kun je ze tussentijds opslaan in een self-storage.
Vaak verlang je naar een leven met minder consumptiegoederen, maar wil je je huis niet opgeven om een tiny house te betrekken. Om een tussenweg te vinden, kan men zich bevrijden van objecten die geen direct voordeel hebben. Een minimalistisch interieur helpt om een bewuster leven te leiden. U kunt het duurzaamheidsconcept ook in uw eigen huis implementeren door over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, hulpbronnen te sparen en regenwater te gebruiken om bijvoorbeeld toiletten door te spoelen of bloemen water te geven.
Een ander alternatief voor de mini-huizen zijn de zogenaamde kleine huizen, deze zijn iets groter en bieden dus een goed compromis als je je levensstandaard niet kunt of wilt aanpassen aan de tiny houses, maar ook grote huizen zijn uitgesloten.
Onze tip
Wil je een tiny house betrekken of je eigen huis minimalistisch inrichten, dan moet je meestal veel spullen achterlaten. Helaas zijn er vaak objecten waar je geen afstand van wilt doen, maar die het minimalisme in de weg staan. Dit kunnen jeugdherinneringen, erfstukken of bestanden zijn die voorlopig niet nodig zijn.
Zodat deze items het leven in het tiny house niet negatief beïnvloeden, kunnen ze bij BOXIE24 idealiter in een opslagruimte worden bewaard! Wij adviseren u graag op 0800-4030-180.